Al. Krakowska 66, 05-090 Raszyn Falenty Nowe, ul. Róży 5, 05-090 Raszyn 22 720 53 21 / 22 720 12 88 biuro@polskaroza.pl English/Deutsch

O firmie

Polska Róża została założona przez inż. Ernesta Michalskiego pod koniec lat siedemdziesiątych, na bazie osobistych doświadczeń oraz zapomnianych w tamtym czasie osiągnieć polskich naukowców dotyczących badań właściwości owoców dzikiej róży. Idea firmy od początku łączyła w sobie współdziałanie plantacji róż owocowych, zakładu przetwórczego oraz prac naukowo popularyzatorskich fundacji. Jest to całkowicie polska firma, obecna na rynku od ponad 35 lat.

Pierwszym produktem był nektar z owoców róży (zawartość witaminy C 180 mg w 100 ml nektaru). Początkowo był robiony metodą domową, z owoców zbieranych na małej plantacji pod Warszawą. Nektaru starczyło jedynie na potrzeby domowników oraz przyjaciół. Wszyscy jednogłośnie orzekli o dużo lepszym samopoczuciu i zdrowiu po regularnym spożywaniu soku. Wtedy powstał pomysł, aby założyć kolejne plantacje oraz wybudować zakład przetwórczy. Wraz z rozwojem firmy zaczęto tłoczyć soki z innych, polskich, owoców. Opracowano technologię na produkcję soku wysokowitaminowego zapewniającą zawartość owocowej witaminy C powyżej 450 mg w 100 ml soku. Wartość tą deklarujemy na etykiecie (chyba jako jedyni). 

Współczesny przemysł spożywczy to masowa i tania produkcja. Przekroczono w tym jednakże granicę rozsądku, produkuje się dużo, tanio, nie troszcząc się o to, co z owoców zostaje w gotowym produkcie. Dodaje się duże ilości barwników, aromatów i konserwantów, ale niestety one nie zastąpią naturalnych składników odżywczych, które te produkty mogłyby oferować. Nasze produkty są jak najbardziej naturalne – soki tłoczymy na tradycyjnej prasie, a następnie nalewamy je do butelek oraz pasteryzujemy. Dzięki temu zachowują one wartości odżywcze, przedw wszystkim owocową witaminę C i mnóstwo dobrych dla organizmu substancji, takich jak: witamina C, karotenoidy, flawonoidy, beta karoten i wiele innych.

Produkujemy przetwory bezcukrowe o krótszym okresie spożycia (trwałości po otwarciu) oraz wyroby dosładzane, w których cukier jest jedynym środkiem konserwującym. Kwas cytrynowy dodawany jest do niektórych wyrobów w przeźroczystym szklanym opakowaniu, jako środek regulujący kwasowość i odporność barwników na degradację. Stosujemy również butelki ciemne typu orange w celu ograniczenia degradującego działania światła. Do tych produktów nie dodajemy już kwasku.

Kontrolę jakości rozpoczynamy już na etapie skupu owoców. Owoce i płatki róży pochodzą z naszych plantacji ekologicznych, pozostałe owoce od sprawdzonych plantatorów, z którymi współpracujemy od lat. Zapewniamy właściwy, szybki i chłodzony transport owoców z plantacji do zakładu. Tu bezzwłocznie owoce są poddawane myciu i kolejnej selekcji, a dalej zabiegom technologicznym i tłoczeniu moszczu. Wszystkie zabiegi mają tak dobrane parametry i prowadzone są wg najlepszych doświadczeń przez wykwalifikowaną załogę, aby na żadnym etapie nie niszczyć tego, co w owocach wartościowe. Nie korzystamy z procesu zagęszczania soku owocowego, który jest szczególnie szkodliwy dla wszystkich składników odżywczych soku owocowego. Prowadzimy również własne laboratorium, gdzie na bieżąco badamy produkty.

Nasze motto – przekazać naszym Klientom produkt naturalny, pełny wartościowych właściwości owoców. Wierzymy, że to co naturalne, jest najcenniejsze. Kierujemy się uczciwością oraz troską o Państwa zdrowie.

Chcielibyśmy zwrócić Państwa uwagę na produkty wysokowitaminowe:

  • - sok z owoców dzikiej róży
  • - sok z owoców dzikiej róży i jabłka
  • - syrop różany
  • - konfitura z owoców dzikiej róży

 

Krótka historia firmy

2009-2011 Przekształcenie plantacji w Kotlinie Kłodzkiej w plantacje ekologiczne oraz budowa przyplantacyjnej bazy Centrum Róż Owocowych
2009 Założenie fundacji Ernesta Michalskiego ‘Instytut Polska Róża’, która w 2012 roku uzyskała status Organizacji Pożytku Publicznego
2003-2004 Kolejne modernizacje zakładu
2000 Zakup plantacji w Kotlinie Kłodzkiej
1997 Modernizacja zakładu
1990 Rozszerzenie asortymentu o przetwory z owoców leśnych; zakup plantacji o powierzchni ok. 100 ha
1980-1984 Budowa zakładu produkcyjnego, na początek w Karczewie, następnie w Falentach Nowych k. Raszyna
1980 Założenie firmy Polska Róża oraz wprowadzenie soków, nektarów z owoców dzikiej róży oraz konfitur z płatków i owoców dzikiej róży do nowopowstających sklepów ze zdrową żywnością
1979 Założenie pierwszej 4-hekarowej plantacji róż

„Rodzinne lwowskie tradycje znakomitych przetworów z róż wróciły do mnie po wielu latach, już na mazowieckiej ziemi. We wspomnieniach znalazłem inspirację…. W roku 1977 zakupiłem kawałek ziemi i próbowałem ustalić, jaki rodzaj róż uprawiany był w moich rodzinnych stronach. Moje poszukiwania naprowadziły mnie na zupełnie nieoczekiwany trop. Okazało się, że owoce róż, którymi karmiony byłem jako dziecko, podczas choroby i przy specjalnych okazjach, są niespotykanym źródłem zdrowia. Rozpocząłem od uprawy róż na małej plantacji i przygotowywałem różane przetwory dla siebie, rodziny i przyjaciół. Tak rozpoczęła się moja różana przygoda, która miała okazać się pasją mojego życia.

Szybko przekonałem się, że dzięki regularnemu stosowaniu przetworów z owoców róż stan mojego zdrowia poprawił się. Doświadczenie wspierałem lekturą opracowań polskich i amerykańskich naukowców. Z czasem udało mi się uruchomić zakład przetwórczy, w którym po dziś dzień produkujemy dla Państwa najwyższej jakości przetwory owocowe o walorach odżywczych i smakowych.”

Ernest Michalski

Poznaj tajemniczy składnik naszych produktów


Sklep firmowy

Al. Krakowska 66
05-090 Raszyn

Telefon: 22 716 13 11
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Czynny: pn: 10.00-18.00, wt–pt: 9.00–17.00, sob: 9.00–14.00

Biuro / Zakład przetwórczy

Falenty Nowe, ul. Róży 5
05-090 Raszyn

Telefon: 22 720 53 21 lub 22 720 12 88
Fax: 22 211 19 12
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Czynny: pon. - pt.: 8 - 16

Subskrybuj newsletter

facebook