Al. Krakowska 66, 05-090 Raszyn Falenty Nowe, ul. Róży 5, 05-090 Raszyn 22 720 53 21 / 22 720 12 88 biuro@polskaroza.pl English/Deutsch

Wada genetyczna ludzkości każdy ma?

24 maj, 2016

Amerykanin Linus Carl Pauling, profesor Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Barbara, dwukrotny laureat Nagrody Nobla, u którego w wieku 60 lat zdiagnozowano nowotwór jelita grubego skutecznie wspomagał leczenie swojej choroby mega dawkami witaminy C.

Do tej terapii namówili go prof. Albert Szent-Gyorgyi oraz prof. Irwin Stone, którzy badali funkcje witaminy C w metabolizmie organizmu ludzkiego. Kiedy wyzdrowiał, założył własny Instytut w celu prowadzenia szerokich, wieloaspektowych badań funkcji witaminy C w organizmach ssaków.

Odkrył, że wątroby wszystkich zwierząt wytwarzają optymalną ilość kwasu askorbinowego (witaminy C), zmienną w zależności od:

wada genetyczna ludzkosci 1

- masy ciała,
- wysiłku fizycznego,
- napięcia psychicznego zwierzęcia
- stanu zdrowia.

Na przykład koza o wadze 40 kg wytwarza na swój użytek w trakcie spoczynku 1300 mg witaminy C, natomiast w stresie aż 7600 mg! Dla porównania Instytut Żywności i Żywienia w 2008 roku podał normę dzienną dla kobiet na poziomie 75 mg, a dla mężczyzn 80-85 mg. Jest to sto razy mniej, niż wytwarza lżejsza od nas koza w stresie. A obecnie ludzie żyją w ciągłym stresie, ze względu na pracę, rodzinę, finanse…

Kolejne badania założonego przez profesora Paulinga Instytutu pokazały, że wątroby ludzi, ssaków naczelnych i świnki morskiej nie mają zdolności wytwarzania kwasu askorbinowego, gdyż mamy uszkodzony gen odpowiedzialny za syntezę aktywnej proteiny enzymowej. Blokuje to przetwarzanie cukrów w witaminę C. Prof. Irwin Stone sformułował na tej podstawie tezę o wadzie genetycznej człowieka. Dodatkowo, wątroba człowieka nie magazynuje witaminy C (natomiast magazynuje np. witaminy E i B12 - gromadzimy zapasy nawet na okres jednego roku, karoten gromadzimy na okres dwóch lat). Większość witamin i substancji odżywczych, których wątroba nie wytwarza - magazynuje. Niestety w przypadku witaminy C – wątroba ani jej nie wytwarza, ani nie magazynuje – nadmiar zostaje wydalany. Potwierdza to sformułowaną przez profesora tezę.

Ludzie, tak jak inne ssaki, powinni wytwarzać na własne potrzeby kwas askorbinowy, a nie wytwarzają. Przez to, ludzie często chorują, mają złe samopoczucie. Witaminę C musimy dostarczać wraz z pożywieniem - dlatego należy zwracać uwagę na to, co jemy, wybierać produkty bogate w tę ważną witaminę.

Według badań profesorów Paulinga i Stone’a, dzienne dawki witaminy C dla ludzi powinny wynosić paręset, a w szczególnych momentach nawet parę tysięcy mg witaminy C.

Poznaj tajemniczy składnik naszych produktów