Al. Krakowska 66, 05-090 Raszyn Falenty Nowe, ul. Róży 5, 05-090 Raszyn 22 720 53 21 / 22 720 12 88 biuro@polskaroza.pl English/Deutsch

Krótka historia witaminy C

24 maj, 2016

W minionych wiekach żywiono się głównie mięsem i zbożem pozbawionymi prawie witaminy C. Powszechne były dolegliwości takie jak obrzęki i krwawienie dziąseł, anemia, duża łamliwość kości, wypadanie zębów i wreszcie szkorbut (gnilec), którego częstym następstwem była śmierć. Przyczyn wymierania ludzi z tego powodu upatrywano w braku jakiejś nieznanej substancji lub w niewyjaśnionym zatruciu.

Szczególne spustoszenia dotyczyły załóg statków, które w czasie długich rejsów wymierały. Dla przykładu Vasco da Gama w trakcie rejsu do Indii w 1497 roku stracił aż 100 ze 160 marynarzy, inni żeglarze, będąc często o krok od osiągnięcia celu, tracąc dużą cześć załogi zawracali.

historia wit c 2XX wiek przyniósł wielkie odkrycia. W roku 1928 Szent Gyorgy wyizolował z kory nadnerczy, potem z papryki, a następnie z pomarańczy i kapusty substancję, której brak odpowiedzialny był za te nieszczęścia, Kazimierz Funk (Polak) nazwał ją witaminą, a w roku 1933 w Szwajcarii Tadeusz Reichstein (Szwajcar, polskiego pochodzenia) zsyntetyzował witaminę C. Był to olbrzymi krok na przód w kierunku zdrowia ludzkości. Niektórzy uważają nawet, że to najważniejszy wynalazek XX wieku. W 1937 roku Albert Szent-Gyorgyi uhonorowany został Nagrodą Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii.

Wyprodukowano bowiem wygodną do spożycia formę - proszek, a dalej tabletki. Udało się więc zmniejszyć zachorowania na szkorbut. Ale tu ujawniły się nowe ograniczenia istniejące do dzisiaj, związane z przyswajaniem syntetycznej witaminy C. Znaczna jej część degraduje się w żołądku, ponadto nie każde nerki tolerują postać czystego chemicznie kwasu askorbinowego. Syntetyczna witamina C jest dużo gorzej przyswajalna, niż naturalna. Duże ilości czystego chemicznie kwasu askorbinowego podrażniają błonę śluzową układu żołądkowo-jelitowego (niemowlęta wymiotują), mogą nawet prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych.

Powyższe problemy nie mają miejsca przy naturalnej, owocowej witaminie C, która w soku z owoców róży występuje w otoczeniu bioflawonoidów, pektyn. Naturalna witamina C jest prawie w pełni przyswajalna przez organizm ludzi, w odróżnieniu od syntetycznej. 

Czytaj dalej