Al. Krakowska 66, 05-090 Raszyn Falenty Nowe, ul. Róży 5, 05-090 Raszyn 22 720 53 21 / 22 720 12 88 biuro@polskaroza.pl English/Deutsch

Dzika róża a… stres

24 maj, 2016

Żyjesz w ciągłym stresie? Jesteś przepracowany? Czujesz się zmęczony? Brakuje Ci energii? Nie masz siły ani chęci na jakikolwiek wysiłek fizyczny?

Odżywiasz się byle jak i byle gdzie? Dodatkowo bez przerwy nękają Cię infekcje, które powodują obniżenie, i tak już słabej, efektywności Twoich działań?

Odporność (immunologia) to zdolność organizmu do skutecznej obrony przed chorobami zakaźnymi.

To wszystko osłabia możliwości obronne Twojego organizmu przed chorobami. Upośledzony układ odpornościowy powoduje, że organizm staje się dla nich łatwym celem.

Spadek odporności skutkuje zwiększoną podatnością organizmu na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze. Niejednokrotnie te czynniki mikrobiologiczne nie wyrządziłyby szkody, gdyby układ immunologiczny sprawnie działał.

Jak się przed tym bronić? Jest naturalne rozwiązanie. 

dzika roza a odpornosc 2Na system obronny organizmu składają się między innymi komórki krwi, czyli leukocyty czy limfocyty oraz szereg białek. Mają one zdolność do rozpoznawania i zwalczania struktur obcych dla organizmu, przez co zapobiegają chorobom przez nie wywoływanym.

Kluczową rolę w budowaniu odporności odgrywa dostatek witamina C. Stymuluje powstawanie limfocytów i leukocytów. Przy niedoborach witaminy C tych komórek jest zbyt mało aby organizm mógł się skutecznie obronić przed infekcjami. Dlatego ważne jest aby w codziennej diecie nie zabrakło produktów zawierających jak najwięcej wysoko przyswajalnej - owocowej witaminy C. 

Najbogtszym źródłem owocowej witaminy C w Polsce jest sok z owoców dzikiej róży. W 100 ml soku (niecałe pół szklanki) jest jej aż 450 mg. Dla porównania w cytrusach, które są uważane za najlepsze jej źródło, znajduje się ok. 50 mg na 100 g, czyli jedynie ok. 20 mg w 100 ml soku z cytryny. 

Większość owoców i warzyw mających wartości odżywcze jest w Polsce dostępna sezonowo. Importowane zawierają niewielką ilość witaminy C. Jest to bowiem jeden z najbardziej nietrwałych składników pożywienia. Jej wrogiem jest czas, obróbka mechaniczna (np. krojenie), termiczna (np. gotowanie) czy promieniowanie UV( światło słoneczne).

Dzięki temu, że krzewy dzikiej róży rosną powszechnie w Polsce, a ich owoce zawierają tak dużą ilość witaminy C czyni z nich jej najlepsze źródło. Sok z owoców z owoców róży powinien służyć przez cały rok jako środek budujący i wzmacniający odporność. Powinien być elementem niezbędnym w codziennej diecie aby system immunologiczny był skuteczną barierą dla wirusów i bakterii chorobotwórczych.

Poznaj tajemniczy składnik naszych produktów