Al. Krakowska 66, 05-090 Raszyn Falenty Nowe, ul. Róży 5, 05-090 Raszyn 22 720 53 21 / 22 720 12 88 biuro@polskaroza.pl English/Deutsch

Pokrzywa- jaki cenny chwast!

23 styczeń, 2017

Pokrzywa to roślina, która jest zaliczana do rodziny chwastów i każdemu z nas znana jest bardzo dokładnie z czasów dzieciństwa.

 

Cała roślina pokryta jest licznymi parzącymi włoskami (zawierają one histaminę i kwas mrówkowy - związki odpowiedzialne za "parzenie" rośliny). W języku polskim znana jest pod wieloma nazwami – koprywa, parzawica czy kropiewa. Bez względu na spotykaną nazwę, wszyscy zgodnie stwierdzą, iż jest rośliną, która posiada wiele leczniczych właściwości i wartości odżywczych.

Ta niepozorna roślina ma właściwości moczopędne, niezastąpione w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Pokrzywa jest także pomocna m.in. w leczeniu dny moczanowej (artretyzmu). Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie. Zaleca się stosowanie pokrzywy przy biegunkach i nieżytach jelit. Działa stymulująco na produkcję przeciwciał podczas infekcji.


Podobnie jak preparaty żelaza ma działanie krwiotwórcze, co sprawdza się w leczeniu anemii i niedoborów składników mineralnych. W działaniu krwiotwórczym pokrzywa próbuje dorównać preparatom żelaza - wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Jako jeden z nielicznych surowców zielarskich pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze. 


W lecznictwie wykorzystuje się przede wszystkim liście oraz korzeń pokrzywy. Części naziemne rośliny zawierają m.in. barwniki roślinne, w tym chlorofil i beta-karoten, witaminy (głównie C, K,B2 i B5), wspomnianą już histaminę, sole mineralne (szczególnie żelazo, magnez i potas), śladowe ilości olejku eterycznego. Korzenie pokrzywy zwyczajnej bogate są w lipidy, sterole, lignany, rozpuszczalną w wodzie krzemionkę i minerały. Sok z pokrzywy, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, można wykorzystać do przemywania skóry w schorzeniach tj. trądzik czy ropnie.

Jak się okazuję pokrzywa to nie tylko pospolita roślina nielubiana w dzieciństwie przez wielu z nas. Ale posiada wiele pozytywnych właściwości leczniczych i dużo korzyści dla naszego organizmu.  Dlatego przełom kwietnia i maja warto wykorzystać na przygotowanie świeżego sok z pokrzywy zwyczajnej. Aby przygotować sok z pokrzywy, wystarczy zmiażdżyć liście oraz łodyżki rośliny i wycisnąć płyn. Osobom które nie miały możliwości przygotować soku z pokrzywy, polecamy nasz 100%, teraz w nowej, niższej cenie: https://polskarozasklep.pl/pl/p/Pokrzywa-sok-100-500-ml/53

sok pokrzywa maly