Al. Krakowska 66, 05-090 Raszyn Falenty Nowe, ul. Róży 5, 05-090 Raszyn 22 720 53 21 / 22 720 12 88 biuro@polskaroza.pl English/Deutsch

Aronia - polski surowiec

04 styczeń, 2017

Aronia czarna to gatunek krzewu należący do rodziny różowatych.

Aronia pochodzi ze wschodnich rejonów Ameryki Północnej. Od wieków była znana wśród Indian, a na jej leczniczych właściwościach poznali się również biali osadnicy. Aronia wspaniale rośnie i owocuje w Polsce. Jesteśmy głównym jej producentem! Jej owoce są niezwykle bogate w składniki, które pomagają nam obronić się przed chorobami cywilizacyjnymi. Ponadto posiada silne właściwości antyoksydacyjne, które usuwają wolne rodniki z organizmu, a także duże ilości rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne.

Aronia jest bogatym źródłem antocyjanów, garbników, karotenu – witamin: B, B2, B6, E, PP, a także soli mineralnych tj. wapń, jod, kobalt, miedź i molibden. Owoce aronii mają ogromny potencjał przeciwutleniający. Wynika to z obecności flawonoidów fenolowych zwanych antocyjanami – 100 g owoców zawiera blisko 300 – 630 mg antocyjanów. Dlatego korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Antocyjany to także wsparcie w usuwaniu z organizmu wolnych rodników, które przyśpieszają starzenie się komórek oraz przyczyniają się do powstawania i rozwoju komórek macierzystych. Odpowiadają za poprawną gospodarkę tłuszcami w organizmie, a także chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Aronia zawiera dużo witaminy P. Witamina P to nic innego jak bioflawonoidy, czyli substancje fitochemiczne występujące w roślinach. Do najważniejszej ich funkcji należy wpływ na odpowiednie wchłanianie i przyswajanie witaminy C. Warto również podkreślić o obecnej w aronii zeaksantynie. Związek ten między innymi chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej. Regularne spożywanie soku z aronii przynosi korzyści zdrowotne w chorobach neurologicznych, stanach zapalnych, cukrzycy i przy infekcjach bakteryjnych, a także wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz zapobiega żylakom (duża zawartość rutyny). Natomiast spora dawka witaminy C zawarta w aronii sprawia, że jest idealnym owocem na przeziębienie i wzmocnienie odporności naszego organizmu.

Mimo swojego cierpkiego smaku, soki z owoców aronii cieszą się dużą popularnością. Aronia jest doskonałym składnikiem herbat, soków, dżemów czy kompotów. Sok warto pić nie tylko zimą, a przez cały rok, ponieważ nie tylko pomaga w walce z chorobami cywilizacyjnymi, a także poprawia pamięć i procesy uczenia się. Dlatego sok z aronii dzięki swoim właściwościom polecany jest każdemu, zarówno starszemu jak i młodszemu.

 

Wypróbuj sok 100% : https://polskarozasklep.pl/pl/p/Aronia-sok-100-500-ml/55 

Poznaj tajemniczy składnik naszych produktów