Al. Krakowska 66, 05-090 Raszyn Falenty Nowe, ul. Róży 5, 05-090 Raszyn 22 720 53 21 / 22 720 12 88 biuro@polskaroza.pl English/Deutsch

Malina na przeziębienie?

22 listopad, 2016

Maliny to jeden z tych owoców, który bezsprzecznie kojarzy się nam z latem, dzieciństwem, a także lekarstwem zalecanym z pokolenia na pokolenie przez babcie i prababcie na przeziębienie czy początki grypy. A więc gdy sezon malinowy w pełni, wiele osób sięga po domową recepturę na syrop i sok z malin.

Obecnie na rynku dostępne są gotowe soki i syropy z malin. Część z nich robiona jest tradycyjną metodą, co jest wygodną alternatywą dla osób, które ominęły sezon malinowy lub z braku czasu nie zdążyły zaopatrzyć się na zimę. Ważne, aby przed zakupem sprawdzić skład produktu. Sok z malin powinien znajdować się na pierwszym, góra drugim miejscu. Nie powinien on być z koncentratu, ponieważ wtedy traci wszelkie prozdrowotne właściwości. Unikajmy też wszelkich barwników, konserwantów bądź aromatów – to wszystko jest zbędne w prawdziwym soku lub syropie z malin.

Dzięki temu, że maliny zawierają wiele cennych substancji niezbędnych dla zdrowia, przetwory z nich zrobione mogą skutecznie zastąpić syntetyczne suplementy, a także przynieść ulgę w wielu schorzeniach. W owocach malin są kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, antocyjany, cukry i lotne związki zapachowe.  Dodatkowo zawierają wiele witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń).

Fotolia 89732514 XS kwadrat

Maliny ze względu na swoje właściwości są wykorzystywane w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Potas, magnez i wapń zawarte w soku z malin wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciw miażdżycowe. Potas zawarty w soku z malin reguluje gospodarkę wodną ludzkiego organizmu, co jest pomocne w schorzeniach nerek i wątroby. 

Regularne picie soku lub syropu z malin zalecane jest również przy niedokrwistości, ze względu na znajdujące się w malinach związki żelaza i miedzi.  Sok z malin pomocny jest także w procesie odchudzania, gdyż pektyny i kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn, a lekkie działanie przeczyszczające malin wspomaga prawidłową pracę układu trawiennego. 

Syrop z malin już w XVI wieku stosowano jako środek profilaktyczny, bo zawierał dużo witamin i związków sprzyjających podniesieniu odporności. Przetwory z owoców malin od dawna są najczęściej stosowane, gdy ‘łapie nas’ przeziębienie lub grypa przebiegające z podwyższoną gorączką. Sok z malin działa przeciwgorączkowo i napotnie, ponieważ zawiera naturalny kwas salicylowy (podobnie jak aspiryna czy polopiryna), który pobudza gruczoły potowe, a olejki eteryczne mają działanie rozgrzewające - dlatego pijąc sok lub syrop z malin łatwiej pokonamy infekcję. Sok lub syrop z malin dzięki swoim właściwością polecany jest zwłaszcza dla najmłodszych, szczególnie że jest to lubiany przez nich smak. 

 malina

Poznaj tajemniczy składnik naszych produktów